Date:juni 11, 2017

De neven van Eus (Skyhigh TV / NTR)

De_neven_van_Eus_©Skyhigh_TVIn de 5-delige serie De neven van Eus gaat schrijver/journalist Özcan Akyol op zoek naar zijn familie in Turkije. Het levert hartverwarmende en ontroerende ontmoetingen op met leden van zijn familie, die Özcan vaak voor het eerst ziet. Onze cameraploeg volgde hem in opdracht van Skyhigh TV.

Akyol, ‘Eus’ in de volksmond, reist het hele land door en bezoekt verschillende generaties van zijn vaders en moeders familie. Het gaat om neven, nichten, ooms en tantes die op alle niveaus van de samenleving onderdeel uitmaken van het roerige Turkije. Zijn  zoektocht voert door het prachtige achterland, maar ook de grote steden en de bekende toeristische kusten.

In ‘De neven van Eus’ laat ik aan de hand van particuliere verhalen zien dat de Turkse bevolking allesbehalve homogeen is. Dat we daarmee ook een beeld krijgen van de huidige Turkse samenleving, in al haar facetten en met alle oude en nieuwe ontwikkelingen die er spelen, is evident en onvermijdelijk”, aldus Akyol.

De opnames verliepen niet altijd zonder slag of stoot. Tijdens het draaien op een marktplein in Kayseri werden Özcan en zijn crew belaagd door een groep mannen die hen beschuldigden van spionage en moslimhaat, waarna de spanning hoog opliep. Uiteindelijk is Eus met zijn crew ontzet door de politie. Meer over het voorval vindt u hier: http://www.ad.nl/binnenland/columnist-eus-in-turkije-belaagd-door-woedende-menigte~ae821cca/

De Neven van Eus wordt voor de NTR geproduceerd door Skyhigh TV.

(bron en foto: NTR)